10 sfaturi utile - cum alegi rapid și corect gresia și faianța de calitate

10 sfaturi utile - cum alegi rapid și corect gresia și faianța de calitate

Gresia și faianța este tot mai întrebuințată în finisarea interioară și exterioară a locuințelor dar și a imobilelor cu menire economică sau socială deoarece sunt produse ecologice, durabile și ușor de întreținut. Datorită diversității acestora ca mărime, forme, texturi și nuanțe de culori, utilizarea gresiei și faianței ne permite să creăm un design deosebit pentru un timp îndelungat.

 

Cu toate acestea, datorită varietății imense a plăcilor ceramice, cumpărătorii devin confuzi, fiindu-le foarte greu să facă o alegere corectă.

 

Tocmai din acest motiv, vă oferim 10 sfaturi utile care vă vor ajuta să alegeți rapid și corect gresia și faianța pentru renovarea locuinței.

1. Tipul de design interior

Când alegem plăcile ceramice este foarte important să ținem cont de aspectul general al locuinței, astfel încât acestea să corespundă designului interior dorit. Atunci când suntem într-un magazin de gresie și faianță e necesar să întrebăm dacă acesta dispune de colecții de gresie și faianță în stilul dorit, de exemplu: Modern, Mediteranean, Provence, Clasic, Rustic, Minimalist etc.

2. Suprafața mată sau lucioasă?

Suprafața mată sau lucioasă a plăcilor ceramice ține mai mult de preferințele fiecăruia dintre noi.Cu toate acestea, trebuie să ținem cont de faptul că suprafața lucioasă scoate în evidență petele și amprentele. În același timp, aceasta oferă un șarm deosebit locuinței dacă este întreținută corespunzător.

 

3. Mărimea contează

Mărimea plăcilor depinde foarte mult de mărimea încăperilor sau spațiilor care necesită a fi placate. Cu cât acestea sunt mai mari cu atât putem folosi formate mai mari ale plăcilor ceramice. În unele cazuri, această regulă poate fi încălcată de către specialiștii de design interior pentru a reda unicitate anumitor proiecte.

4. Produs din lut alb sau roșu?

Plăcile ceramice pot fi produse din lut alb sau lut roșu. Plăcile din lut alb sunt mai rezistente la factori externi, au o absorbție mai mică a apei decât plăcile ceramice produse din lut roșu. Plăcile ceramice produse din lut alb sunt considerate net superioare la capitolul calitate în comparație cu cele din lut roșu.

5. Porțelanată sau obișnuită

Gresia porțelanată, datorită proprietăților sale tehnice, are o rezistență sporită la șocuri mecanice, din acest motiv aceasta este folosită la placarea podelelor. Plăcile obișnuite se folosesc doar la placarea pereților. Gresia porțelanată este compatibilă cu montarea podelelor calde dar în același timp este rezistentă la îngheț.

 

6. Rectificate sau nerectificate

Gresia sau faianța rectificată are mărimi mult mai precise decât cele nerectificate, cât și unghiuri exacte de 90 de grade. Astfel, acestea pot fi montate cu rosturi minime de 1mm. Acest fapt ne permite să avem un rezultat final peste așteptările noastre în urma montării.

7. Rezistența la abraziune

PEI I- plăcile cu rezistenţă la abraziune PEI I se recomandă a fi montate numai pe perete

PEI II - plăcile cu rezistenţă la abraziune PEI II se montează preferabil pe perete, dar se pot utilize şi pe pardoseală într-o baie personală în care nu se intră cu încălţăminte de stradă

PEI III - plăcile cu rezistenţă la abraziune PEI III se recomandă atât pe perete cât şi pe pardoseli supuse unui traffic moderat (dormitoare, camere de zi)

PEI IV - plăcile cu rezistenţă la abraziune PEI IV se recomandă pe pardoseli supuse unui trafic normal cum ar fi bucătării, holuri sau birouri mici cu un număr redus de personal)

PEI V- plăcile cu rezistenţă la abraziune PEI V sunt gresii destinate încăperilor sau spațiilor supuse unui traffic intens: bănci, magazine, parcuri,aeroporturi, hale industriale.

 

8. Rezistența la alunecare

R9- plăci de gresie cu grad de antiderapare R9 ce se recomandă a fi montate în: holuri, pescări, spaţiipublice ca: farmacii, holuri de şcoli, laboratoare, bănci, saloane de coafură, cafenele, restaurantemici

R10- plăci de gresie cu grad de antiderapareR10 ce se recomandă a fi montateînspaţiipublice ca: restaurantemari, cabinet medicale sau în băi pentru persoane cu dizabilităţi locomotorii.

R11 - plăci de gresie cu grad de antiderapareR11 ce se recomandă a fi montateîn zone cu risc mare de alunecare ca: bucătării de cantineşirestaurante, hale de prelucrare a alimentelor, abatoare, atelieremecanice

R12 - plăci de gresie cu grad de antiderapareR12 se recomandă a fi montateîn zone unde antideraparea este o caracteristică foarte importantă ca: rampe auto, parcări auto, bucătării foarte mari, crame.

 

9. Țara de origine

Italia și Spania sunt țările care setează trendurile în materie de gresie și faianță. Anume aceste țări oferă cele mai originale și neobișnuite colecții. În același timp, plăcile ceramice produse în aceste țări sunt și unele din cele mai scumpe. Pentru a prinde 2 iepuri, calitate și preț, puteți opta pentru plăci ceramice produse în Polonia, acestea de obicei sunt produse după tehnologii moderne și au un preț mai redus.

 

10. Brandul contează?

Brandul de obicei vorbește despre ceva neobișnuit și exclusivist atunci când vine vorba de gresie și faianță. De exemplu, brandul spaniol Peronda conlucrează cu renumitul designer Francisco Segarra, colecțiile căruia sunt considerate adevărate opere de artă. Desigur, sunt o mulțime de alte branduri cu renume care produc gresie și faianță de calitate precum ar fi: APE, Cifre, Vives, Baldocer, Paradyz Ceramika.

 

Ce zici, ești gata pentru a procura gresie și faianță de calitate?

 

PARADYZ SHOWROOM
Republica Moldova, mun. Chișinău
str. Alexandru cel Bun 98 
tel.: 
+373 78 25 25 25