alege corect gresie si faianta

Gresia și faianța este tot mai întrebuințată în finisarea interioară și exterioară a locuințelor dar și a imobilelor cu menire economică sau socială deoarece sunt produse ecologice, durabile și ușor de întreținut. Datorită diversității acestora ca mărime, forme, texturi și nuanțe de culori, utilizarea gresiei și faianței ne permite să creăm un design deosebit pentru un timp îndelungat.

 

Cu toate acestea, datorită varietății imense a plăcilor ceramice, cumpărătorii devin confuzi, fiindu-le foarte greu să facă o alegere corectă.

 

Pentru a vă simplifica decizia, vă prezentăm 10 sfaturi esențiale care vă vor ghida în selecția optimă a gresiei și faianței pentru renovarea spațiului dumneavoastră.

1. Designul interior

Când alegem plăcile ceramice este foarte important să ținem cont de aspectul general al locuinței, astfel încât acestea să corespundă designului interior dorit. Atunci când suntem într-un showroom de gresie și faianță e necesar să întrebăm dacă acesta dispune de colecții de gresie și faianță în stilul dorit, de exemplu: Modern, Mediteranean, Provence, Clasic, Rustic, Minimalist etc.

2. Suprafața mată sau lucioasă?

Suprafața mată sau lucioasă a plăcilor ceramice ține mai mult de preferințele fiecăruia dintre noi. Cu toate acestea, e necesar să ținem cont de faptul că suprafața lucioasă scoate în evidență petele și amprentele. În același timp, aceasta oferă un șarm deosebit locuinței dacă este întreținută corespunzător. Pe când plăcile cu suprafața mată oferă rezistență la alunecare, este o opțiune sigură, cu o suprafață care oferă aderență sporită, ceea ce este ideal pentru zone umede cum ar fi baia sau bucătăria.

3. Mărimea contează

Mărimea plăcilor depinde foarte mult de mărimea încăperilor sau spațiilor care necesită a fi placate. Cu cât acestea sunt mai mari cu atât putem folosi formate mai mari ale plăcilor ceramice. În unele cazuri, această regulă poate fi încălcată de către specialiștii de design interior pentru a reda unicitate anumitor proiecte.

4. Produs din lut alb sau roșu?

Plăcile ceramice pot fi produse din lut alb sau lut roșu. Plăcile din lut alb sunt mai rezistente la factori externi, au o absorbție mai mică a apei decât plăcile ceramice produse din lut roșu. Plăcile ceramice produse din lut alb sunt considerate net superioare la capitolul calitate în comparație cu cele din lut roșu.

5. Porțelanată sau obișnuită

Gresia porțelanată, datorită proprietăților sale tehnice, are o rezistență sporită la șocuri mecanice, din acest motiv aceasta este folosită la placarea podelelor. Plăcile obișnuite se folosesc doar la placarea pereților. Gresia porțelanată este compatibilă cu montarea podelelor calde dar în același timp este rezistentă la îngheț.

 

6. Rectificate sau nerectificate

Gresia sau faianța rectificată are mărimi mult mai precise decât cele nerectificate, cât și unghiuri exacte de 90 de grade. Astfel, acestea pot fi montate cu rosturi minime de 1mm. Acest fapt ne permite să avem un rezultat final peste așteptările noastre în urma montării.

7. Rezistența la abraziune

Indicele de rezistență la abraziune PEI  (Porcelain  Enamel  Institute) este un sistem de clasificare a rezistenței la abraziune pentru plăcile ceramice, cum ar fi gresie și faianța. Acest sistem oferă consumatorilor și profesioniștilor din domeniul construcțiilor informații cu privire la durabilitatea și rezistența suprafețelor ceramice în funcție de destinație.

PEI I - plăcile cu rezistenţă la abraziune PEI I se recomandă a fi montate numai pe perete;

PEI II - plăcile cu rezistenţă la abraziune PEI II se montează preferabil pe perete, dar se pot utilize şi pe pardoseală într-o baie personală în care nu se intră cu încălţăminte de stradă;

PEI III - plăcile cu rezistenţă la abraziune PEI III se recomandă atât pe perete cât şi pe pardoseli supuse unui trafic moderat (dormitoare, camere de zi);

PEI IV - plăcile cu rezistenţă la abraziune PEI IV se recomandă pe pardoseli supuse unui trafic normal cum ar fi bucătării, holuri sau birouri mici cu un număr redus de personal);

PEI V - plăcile cu rezistenţă la abraziune PEI V sunt gresii destinate încăperilor sau spațiilor supuse unui traffic intens: bănci, magazine, parcuri, aeroporturi, hale industriale.

 

8. Rezistența la alunecare

Rezistența la alunecare (indicată de litera "R") este o măsură a nivelului de alunecare a suprafeței ceramice. Acest indicator este important în special în zonele unde pot exista condiții umede, cum ar fi băile, bucătăriile și zonele de exterior. Un nivel mai ridicat de rezistență la alunecare indică o suprafață mai sigură, cu un risc mai mic de alunecare sau accidentare.

R9 -  alunecare minimă, potrivit pentru zone uscate, cum ar fi dormitoare și living-uri;

R10 -  alunecare redusă, potrivit pentru zone cu trafic ușor și condiții de umezeală redusă, cum ar fi băile rezidențiale;

R11 -  alunecare normală, potrivit pentru zone cu trafic moderat și umiditate sporită, cum ar fi bucătăriile;

R12 -  alunecare mare, potrivit pentru zone cu trafic intens și umiditate sporită, cum ar fi spațiile comerciale;

R13 -  alunecare foarte mare, potrivit pentru zone cu trafic intens și expunere frecventă la umezeală, cum ar fi spațiile industriale.

 

9. Țara de origine

Italia și  Spania sunt țările care setează trendurile în materie de gresie și faianță. Anume aceste țări oferă cele mai originale și neobișnuite  colecții. În același timp, plăcile ceramice produse în aceste țări sunt și unele din cele mai scumpe. Pentru a prinde 2 iepuri, calitate și preț, puteți opta pentru plăci ceramice produse în Polonia, acestea de obicei sunt produse după tehnologii moderne și au un preț mai redus.

10. Brandul contează?

Brandul de obicei vorbește despre ceva neobișnuit și exclusivist atunci când vine vorba de gresie și faianță. De exemplu, brandul spaniol Peronda conlucrează cu renumitul designer Francisco Segarra, colecțiile căruia sunt considerate adevărate opere de artă. Desigur, sunt o mulțime de alte branduri cu renume care produc gresie și faianță de calitate precum ar fi:  APE,  Cifre,  Vives,  Baldocer,  Paradyz Ceramika.

 

Explorează universul nesfârșit de opțiuni și transformă-ți casa într-un loc unic cu gresia și faianța de calitate de la Paradyz Showroom. Inspiră-ți proiectul cu încredere, căci fiecare alegere pe care o faci aduce cu ea o poveste. Fii arhitectul propriei tale lumi, iar noi suntem aici să-ți oferim instrumentele pentru visul tău!

 

PARADYZ SHOWROOM
Republica Moldova, mun. Chișinău
str. Alexandru cel Bun 98 
tel.: 
+373 78 25 25 25

Întrebări frecvente despre alegerea gresiei și faianței

Apreciați aspectul estetic dorit, tipul de finisaj (mat sau lucios), mărimea și formatul plăcilor, tipul de material (lut alb sau roșu), gradul de rezistență la abraziune și alunecare, precum și compatibilitatea cu încălzirea în pardoseală.

Gresia și faianța lucioasă reflectă lumina și adaugă strălucire spațiului, dar pot evidenția petele și urmele. Cele mate sunt mai puțin alunecoase și maschează mai bine murdăria, fiind o alegere populară pentru zonele umede și cu trafic intens.

Luați în considerare proporțiile și stilul încăperii. Plăci mari pot crea o senzație de spațiu deschis și continuu, în timp ce plăci mai mici sunt adecvate pentru detalii sau pentru a crea efecte vizuale specifice în spații restrânse sau complexe.

Indicele PEI vă ajută să înțelegeți gradul de rezistență la abraziune al plăcilor ceramice, fiind crucial în alegerea gresiei potrivite pentru diferite nivele de trafic. Asigurați-vă că alegeți un indice PEI corespunzător pentru zona în care va fi folosită placa.

Verificați clasificarea R pentru rezistența la alunecare a plăcilor. Pentru zone umede cum ar fi băile sau exterioarele, alegeți plăci cu un nivel R11 sau mai mare pentru a asigura o aderență adecvată și siguranță crescută.