Ce este gresia sau faianța rectificată?

Ce este gresia sau faianța rectificată?

Termenul de gresie sau faianță rectificată deseori este explicat eronat de către unii specialiști, astfel fiind induși în eroare cumpărătorii. Eroarea constă în faptul că specialiștii îndeamnă placarea plăcilor ceramice rectificate fără rosturi, ceea ce nu corespunde standardelor de placare recomandate de către producătorii de gresie și faianță. Acest fapt poate cauza pagube materiale și anume apariția fisurilor a podelelor sau pereților placați.

 

Noi, echipa Paradyz Showroom, suntem ferm convinși că un client informat este un client protejat. De aceea, am decis să explicăm corect acest termen.

 

Procesul de producere

 

Se cunoaște că gresia și faianța obișnuită (nerectificată) are un grad de inexactitate a mărimii, aceasta înseamnă că plăcile pot să difere ca dimensiune cu 1-2 mm de la o placă la alta. Anume din acest motiv, pentru a minimiza această discrepanță de mărime, producătorii de gresie și faianță au inventat o nouă tehnologie – rectificarea.

Gresia și faianța rectificată are aceleași proprietăți tehnice ca și gresia, faianța obișnuită doar că, în procesul de ardere (producere), aceasta este tăiată sau șlefuită pentru a se obține o mărime cât mai exactă a plăcilor cât și unghiuri de 90 de grade.

 

Un factor important este faptul că plăcile ceramice rectificate, după ce au fost montate, se privesc mai uniform pe perete sau podea, rosturile fiind mai puțin pronunțate. Astfel designul interior al casei, apartamentului devine unul estetic și elegant.

 

Mărimea rosturilor

 Toți producătorii de gresie și faianță recomandă un rost minim de 1-1,5 mm pentru gresia rectificată și 2-2,5 mm pentru cea obișnuită. Rosturile sunt necesare atât din punct de vedere estetic cât și tehnic.

 

Rosturile sunt obligatorii deoarece ele absorb următoarele șocuri la care sunt expuse plăcile ceramice:

  • Diferența de temperatură - duce la dilatarea sau contractarea plăcilor ceramice (podele calde, terase sau balcoane neîncălzite supuse la îngheț)
  • Presiune  -  exercitată de obiecte grele (canapea, dulap, mașină de spălat etc.)
  • Mișcare - fie a oamenilor sau a obiectelor grele pe suprafața podelei
  • Cutremur

 

Rosturile previn apariția fisurilor și a cioburilor pe părțile laterale ale plăcilor ceramice.

Procesul de rectificare influențează asupra prețului

 

Gresia sau faianța rectificată este, de obicei, mai scumpă decât cea obișnuită (nerectificată). Însă, la moment, din cauza concurenței foarte mari între producătorii de plăci ceramice, această diferență de preț este una foarte mică.

 

Fiecare client, când se află în procesul de reparație a locuinței, trebuie să ia în considerație informația de mai sus pentru a putea lua o decizie corectă.

 

Despre alte calități ale plăcilor ceramice vom reveni în articolele viitoare.

 

Paradyz Showroom – gresie și faianță pentru o viață!